top of page
Search

Condiții de funcționare a sistemului fotovoltaic

Updated: Apr 21, 2023


Sistemele fotovoltaice de tip on-grid necesita cateva conditii esentiale pentru o buna functionare. In articolul anterior, am tratat situatiile ce pot afecta eficienta panourilor fotovoltaice. Pe langa acestea, un sistem fotovoltaic se poate confrunta cu o serie de conditionari legate de reteaua electrica nationala la care acesta este racordat.


Mai exact, un sistem fotovoltaic de tip on-grid, chiar daca reprezinta o unitate de productie energie electrica, implica o conexiune permanenta la reteaua electrica, asemenea unui consumator obisnuit. Spre deosebire de consumatori insa, conexiunea la retea a unui sistem fotovoltaic on-grid este utilizata in scopul de a livra surplusul de energie produsa de acesta. Practic, locul unui acumulator dintr-un sistem de tip off-grid este luat de reteaua nationala de energie electrica. Acest lucru aduce atat avantaje cat si dezavantaje. Avantajul principal este costul semnificativ mai redus al unui sistem care nu implica acumulatori, in acest fel facand astfel posibila instalarea unui sistem fotovoltaic pentru mai multi clienti. Un alt avantaj este lipsa riscurilor aferente unor acumulatori de capacitate mai mare, cum ar fi riscul de explozie, supraincalzire, performante scazute in diferite conditii meteorologice, etc. De asemenea, un acumulator are o capacitate limitata de stocare, iar daca energia din acesta nu este consumata, potentialul de productie al panourilor este pierdut.


Exista insa si dezavantaje legate de conectarea unui sistem fotovoltaic la reteaua nationala de energie electrica. Principalul dezavantaj este legat de faptul ca tensiunea din reteaua de energie electrica difera foarte mult in functie de zona, sau chiar pe aceeasi strada. De ce se intampla lucrul acesta? In multe situatii chiar sistemele fotovoltaice produc aceste diferente de tensiune. Principiul de functionare al invertorului pentru un sistem on-grid, presupune cresterea cu 5-20 V a tensiunii, peste nivelul deja existent in reteaua de energie electrica. Concret, daca in retea energia este la valoarea standard de 230 V, tensiunea care va pleca de la invertor catre retea va fi in jurul valorii de 240-245 V. Acest caz este insa unul ideal, de multe ori valoarea tensiunii din retea nu are valoarea standard de 230 V. Cele mai multe probleme pe care le-am intampinat cu reteaua de energie electrica, la cele peste 7000 de sisteme fotovoltaice instalate, au fost in momentul in care tensiunea din retea, chiar daca nu functiona sistemul fotovoltaic, depasea valoarea de 240 V.


Cauzele ce conduc la aparitia tensiunilor peste 240V sunt:

  • amplasarea locuintei pe care este montat sistemul fotovoltaic este relativ aproape de postul de transformare; nivelul cel mai mare al tensiunii in retea va fi intotdeauna in apropierea postului de transformare pentru ca tensiunea furnizata de respectivul transformator trebuie sa ajunga in parametri pana la capatul liniilor electrice legate la transformator. Din cauza caderilor inevitabile de tensiune pe lungimea unui conductor electric, de orice fel ar fi acesta, este necesar ca tensiunea la punctul de plecare sa fie mai mare decat cea standard care trebuie sa ajunga la ultimul consumator alimentat de acea linie electrica;

  • multe sisteme fotovoltaice instalate pe aceeasi strada inseamna pe de o parte o sursa de energie curata, insa in lipsa consumului, acestea influenteaza in mod negativ calitatea energiei electrice, pentru ca asa cum am explicat anterior, din cauza principiului lor de functionare, tensiunea in retea va creste si celelalte sisteme fotovoltaice vor fi afectate, creandu-se un efect de domino;

  • in sistemele fotovoltaice cu invertor trifazat unde insa nu exista consumatori trifazati, iar consumul se realizeaza majoritar pe una dintre cele 3 faze ale bransamentului, se pot produce dezechilibre intre tensiunile pe cele 3 faze, iar invertoarele sunt proiectate sa nu functioneze in conditiile unei diferente de tensiune prea mare intre faze;

  • un alt motiv pentru cresterea tensiunii poate sa nu aiba legatura cu liniile electrice ale retelei nationale ci cu cablul de utilizare al clientilor finali, respectiv cablul dintre iesirea contorului bidirectional si intrarea in tabloul electric general al fiecarui client; daca sectiunea acestui cablu este prea mica, caderea de tensiune va fi mai mare si atunci invertorul este nevoit sa creasca mai mult decat ar fi normal nivelul tensiunii pentru a putea injecta tensiunea in retea;

  • nu in ultimul rand exista probleme punctuale in anumite zone, unde din diverse motive infrastructura retelei electrice este precara si unde exista probleme chiar si in lipsa instalatiilor fotovoltaice, iar adaugarea acestora nu face decat sa inrautateasca situatia deja existenta.


Aceste situatii se pot rezolva prin echilibrarea fazelor (mutarea unor sisteme fotovoltaice pe alta faza), schimbarea cablurilor din instalatia de utilizare, modificarea in anumite paliere orare a tensiunii din ploturile postului de transformare, schimbarea transformatoarelor cu unele de generatie mai noua ce permit un reglaj mai fin al tensiunii, precum si prin modernizari mai ample ale retelei de energie electrica.


Pentru o investiție bună și corectă pe termen lung, încurajăm oamenii să apeleze la o firmă specializată în instalarea panourilor fotovoltaice care țin cont de particularitățile fiecărei locuințe, capabilă să ofere soluții optime care să conducă la maximizarea eficienței sistemului de panouri fotovoltaice, indiferent de condiții.


ROMSIR este sursa ta sigură și eficientă de energie verde!


Pentru mai multe detalii despre achiziționarea și instalarea sistemul potrivit de panouri fotovoltaice ne poți contacta la numărul de telefon 0371.23.12.42 sau pe e-mail la vanzari@romsir.ro.


ing. Radu Lungeanu




4,443 views

Recent Posts

See All
bottom of page