top of page
Search

Sisteme fotovoltaice Supracharged

Updated: Apr 24, 2023

Un sistem din panouri fotovoltaice de tip Supracharged presupune instalarea unui numar de panouri a caror putere totala sa depaseasca puterea de varf a invertorului la care acestea sunt conectate. Un sistem se considera ca fiind Supracharged, incepand cu o putere instalata a panourilor cu 20% mai mare decat cea a invertorului, mergand pana la un maxim de 50%.


Tot mai multi prosumatori aleg un astfel de sistem pentru maximizarea randametului de energie produsa cu cel mai mic cost. Adaugarea panourilor suplimentare, fie in cazul unui sistem nou sau a unei instalatii existente, presupune doar montajul structurii de sustinere necesara si eventuala refacere a conexiunilor electrice de la panouri catre invertor. Desigur, in cazul prosumatorilor existenti, aceasta suplimentare a panourilor trebuie urmata si de actualizarea certificatului de racordare la distribuitorul de energie electrica. Nefiind necesar montajul unui invertor suplimentar pentru un plus de energie, sistemele supracharged reprezinta cu siguranta o investitie cu o durata de amortizare mult mai mica.


Mai jos va prezentam doua exemple concrete de sisteme Supracharged, comparate cu variantele lor cu un numarul obisnuit de panouri fotovoltaice.


In primul caz este vorba despre un sistem de 4 kWp Supracarched, in comparatie cu sistemul standard de 3.2 kWp. Ambele sisteme au comun invertorul cu o putere maxima de 3.3 kW. Diferenta este numarul de panouri care, in cazul sistemului de 4 kW Supracharged este 10, in timp ce pentru sistemul de 3,2 kWp sunt necesare doar 8 panouri. Cazul analizat, este al unei locuinte orientate catre Sud, cu o panta a acoperisului de 25 de grade, unde se pot monta atat 8 cat si 10 panouri. Simularea, realizata cu ajutorul unui software specializat, reliefeaza diferenta semnificativa de productie obtinuta prin adaugarea a doar 2 panouri suplimentare.

In cazul sistemului cu 8 panouri, productia anuala estimata este una de 4221 kWh, in timp ce pentru sistemul cu 10 panouri aceasta este de 5275 kWh. Așadar, cum am afirmat anterior, diferenta de productie se poate vedea cel mai bine in timp, nu in valoarea maxima instantanee a productiei.


Daca in cazul anterior, vorbim despre o incarcare cu 25% mai mare a invertorului, in urmatorul caz analizat, vorbim despre o incarcare de pana la 50% mai mare a invertorului, care reprezinta limita maxima admisa. Comparam un sistem cu o putere a panourilor de 6,5 kWp si invertor de 6 kW si un sistem cu o putere instalata a panourilor de 9 kWp si acelasi invertor de 6 kW. Daca discutam de productia anuala estimata a sistemului de 6 kW aceasta este in jur de 8441 kW, iar in cazul sistemului de 9 kW cu invertor de 6 kW productia poate ajunge pana la 11600 kW anual.

Aici putem vedea si un alt avantaj al unui sistem de tip Supracharged, care nu necesita inlocuirea invertorului. Mai exact, aproape niciun producator nu ofera invertoare monofazate cu o putere mai mare de 8 kW, ceea ce ar obliga clientii sa treaca la un bransament trifazat, daca doresc sa isi instaleze un sistem mai mare de 8 kW, in cazul in care nu ar fi posibila instalarea unui sistem de tip Supracharged. Acest lucru ar implica un cost semnificativ si un timp mai indelungat de implementare a sistemului fotovoltaic.


Trebuie sa luam in calcul insa faptul ca rezultatele obtinute in urma acestor simulari pot sa difere in realitate din cauza conditiilor de functionare a sistemelor fotovoltaice, pe care le-am detaliat in articolul anterior. In concluzie, sistemele de tip Supracharged reprezinta o varianta foarte buna pentru clientii care isi doresc marirea capacitatii de productie a unui sistem fotovoltaic sau pentru cei care vor sa obtina un echilibru intre costuri si performante.


Un posibil dezavantaj este faptul ca desi puterea instalata a panourilor are o valoare mai mare in urma acestei suplimentari, puterea maxima instantanee disponibila va fi limitata la puterea maxima a invertorului, ceea ce poate duce la concluzia ca suplimentarea nu a avut niciun efect. Un sistem de tip Supracharged trebuie insa privit in ansamblu, pe durata unei zile intregi, respectiv lunar/anual. Puterea sa maxima va fi intr-adevar limitata de puterea invertorului, insa invertorul va putea sustine aceasta productie de varf pe o perioada mai mare din zi si se va obtine o cantitate mai mare de energie chiar si in zilele mai putin insorite.


ROMSIR este sursa ta sigură și eficientă de energie verde!


Pentru mai multe detalii despre achiziționarea și instalarea sistemul potrivit de panouri fotovoltaice ne poți contacta la numărul de telefon 0371.23.12.42 sau pe e-mail la vanzari@romsir.ro.


ing. Radu Lungeanu

Pentru pasionati

Un sistem fotovoltaic are in componenta sa mai multe echipamente electrice si electronice care, conectate impreuna de o echipa profesionista, asigura buna functionare a acestuia. Principalele componente insa sunt reprezentate de panourile fotovoltaice si de invertor. Se poate afirma ca, in general, orice invertor este compatibil cu orice tip de panouri fotovoltaice. In realitate insa, este foarte important sa se acorde o atentie deosebita specificatiilor tehnice ale panourilor fotovoltaice pentru a putea determina numarul minim sau maxim de panouri ce pot fi conectate pe intrarile invertoarelor. De asemenea, fiecare tip de invertor, dispune de caracteristici tehnice unice, de aceea este necesar sa se cunoasca toate aceste detalii inainte de a se efectua montajul sistemului fotovoltaic, pentru a nu ajunge in situatia neplacuta de a avea o sursa de energie verde nefunctionala.

Fiecare invertor, indiferent de producator, are un anumit interval de tensiune continua, provenita de la panouri, intre care poate functiona. Panourile fotovoltaice livreaza tensiune continua invertorului prin intermediul cablurilor solare. De asemenea fiecare panou fotovoltaic, indiferent de producator, are o asa-numita tensiune de circuit deschis (Voc) in functie de care, in concordanta cu intervalul de functionare al invertorului, se stabileste numarul minim si numarul maxim de panouri ce pot fi conectate impreuna la intrarea invertorului.


In ciuda faptului ca poate parea normal sa ne gandim ca puterea instalata a panourilor trebuie sa corespunda cu puterea nominala de varf a invertorului pentru a se asigura o buna functionare, practica demonstreaza ca un sistem de tip Supracharged, in care puterea instalata a panourilor depaseste chiar cu 50% puterea invertorului, poate fi o alternativa economica foarte buna la nevoia de suplimentare a puterii sistemului fotovoltaic.

8,171 views2 comments

Recent Posts

See All

2 comentários


spin behe behe
spin behe behe
22 de jun. de 2023

doresc sa aplic la dumneavoastra am depus dosaru cu succes in programul casa verde

Curtir
Respondendo a

Buna ziua. Momentan se asteapta validarea instalatorilor de catre AFM. Intre timp puteti descarca oferta noastra accesand www.casaverde2023.ro; va vom tine la curent prin SMS si email cu noutatile programului.

Curtir
bottom of page