top of page
Search

De ce alegem să folosim panouri p-type?


Cu toate că majoritatea producătorilor de panouri fotovoltaice au dezvoltat și au început deja comercializarea noului tip de panouri n-type (TopCon sau PERC), studii apărute recent arată că această nouă tehnologie nu este încă ajunsă la maturitate. Principalele probleme observate în testele din laborator sunt degradarea accentuată în conditiile unui mediu ambiental umed și calduros.


Mai specific, s-a realizat o comparație între principalele tipuri de materiale încapsulante: EVA, POE și TPO, utilizate în procesul de fabricatie al panourilor fotovoltaice n-type. Studiul realizat, a presupus testarea pe o durată de 2500 de ore, a comportamentului panoului fotovoltaic în cadrul unui mediu cu o temperatură ambientală de 85 de grade și umiditate 85%. Concluziile acestui studiu indică materialul numit thermoplastic olefin (TPO) ca fiind cel mai rezistent în ceea ce priveste degradarea cauzată de umiditate. În cazul materialului acetat de vinil-etilena (EVA), s-a constatat o predispozitie crescută la degradarea metalului, datorată mediului acid sau umed la care a fost expus. Acest risc crescut, în cazul materialului EVA, este legat în special de eliberarea de acid acetic în cazul combinării acestui material cu oxidul de plumb din componenta ramei metalice a panourilor.


Fiind cel mai folosit material în prezent, producatorii incearcă înlocuirea materialului incapsulant EVA cu celalalte doua variante studiate (POE și TPO) pentru a reduce riscul de degradare având ca și cauză umiditatea, însă panourile fotovoltaice n-type sunt în continuare predispuse acestui risc, comparativ cu cele recomandate de noi, p-type. Cu siguranță în timp aceste neajunsuri ale tehnologiei n-type vor fi depășite prin dezvoltarea unor soluții noi și implementarea lor în procesul de fabricație.


Luând în considerare o durată de viață de 25 de ani și o valoare semnificativă a investiției initale, putem concluziona că momentan cea mai bună soluție pentru asigurarea unei durate de viată maxime a sistemului fotovoltaic este utilizarea de panouri fotovoltaice p-type, fiind vorba de o tehnologie complet dezvoltata și care și-a dovedit în timp fiabilitatea.


2,158 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page