top of page
Search

Eficiența panourilor fotovoltaice

Updated: Apr 21, 2023

Panourile fotovoltaice sunt echipamente electronice foarte avansate din punct de vedere al functionalitatii si al procesului de fabricatie. Ca orice tehnologie de varf aflata in plina dezvoltare, si panourile fotovoltaice sunt inca susceptibile la influentele diversilor factori de mediu.


Eficiența panourilor fotovoltaice este determinată de multipli factori. Ales și montat incorect, sistemul de panouri fotovoltaice nu va putea produce potențialul maxim de energie. Așadar, marea decizie trebuie analizată și stabilită împreună cu o echipă de profesioniști pentru a te bucura la capacitate maximă de cea mai eficientă sursă de energie regenerabilă a momentului.


5 factori care scad eficiența panourilor fotovoltaice

Umbrirea panourilor fotovoltaice

Cu siguranta se poate afirma ca cea mai mare influenta asupra eficientei panourilor fotovoltaice o are eventuala umbrire a acestora. Prin natura functionarii unui sistem fotovoltaic, umbrirea unui singur panou, afecteaza in mod negativ toate celelalte panouri conectate in serie cu acesta si poate aduce o scadere a productiei de energie de pana la 40%.


Cele mai noi panouri fotovoltaice au implementate masuri de combatare a umbririi partiale, prin impartirea in zone distincte a celulelor din care este alcatuit panoul. Astfel chiar daca o zona a panoului fotovoltaic este umbrita, celelalte zone pot functiona chiar daca la o capacitate mai redusa.


Umbrirea nu afecteaza doar productia sistemului; daca aceasta este constanta pe toata durata zilei, pentru un timp indelungat, se poate ajunge la deteriorarea ireversibila a panoului, deoarece in zona umbrita apare un asa-numit “hotspot” sau zona fierbinte care in timp poate duce la arderea celulelor din zona respectiva. Acest lucru se intampla deoarece restul celulelor care nu sunt umbrite, continua sa produca; energia produsa trece si prin celulele umbrite dar in loc de electricitate, este transformata in caldura.


Orientarea panourilor fotovoltaice

O alta sursa importanta de diminuare a productiei energetice este orientarea panourilor fotovoltaice. Prin orientare se intelege amplasarea panourilor in raport cu punctele cardinale. Orientarea ideala a panourilor fotovoltaice este catre Sud, deoarece se asigura in acest fel o expunere mult mai indelungata la soare, beneficiind atat dimineata, cand radiatia solara provine din partea de Est cat si dupa-amiaza cand aceasta se muta catre Vest. Orice alta orientare implica pierderea unei cantitati de energie deoarece panourile nu vor fi expuse direct catre soare decat in prima sau a doua jumatate a zilei.


Alternativa pentru montaj este impartirea, in mod ideal, in 2 jumatati a numarului panourilor ce alcatuiesc sistemul fotovoltaic si montarea unei jumatati catre Est, iar cealalta jumatate catre Vest. In cazul acestui tip de montaj se va pierde insa varful de putere din mijlocul zilei, deoarece niciuna dintre orientari nu este perpendiculara pe directia soarelui de la ora pranzului. Bineinteles, trebuie tinut cont si de limitarile pe care le aduc invertoarele, ca parte fundamentala intr-un sistem fotovoltaic. In primul rand majoritatea producatorilor de invertoare nu ofera mai mult de doua porturi diferite in cazul invertoarelor mai mici de 20 sau 30 de kWp, pentru conexiunea a mai mult de doua siruri diferite de panouri fotovoltaice. Aceste invertoare au o putere mult mai mare fata de necesarul unei locuinte obisnuite. Acest lucru reprezinta o problema serioasa pentru cei al caror acoperis nu are o suprafata foarte mare pe o singura orientare. Daca spatiul disponibil la sol nu permite instalarea fara umbrire a sistemului, va fi necesar sa se utilizeze chiar si 3 orientari pentru a putea obtine necesarul de putere pentru locuinta respectiva, lucru imposibil in cazul invertoarelor de puteri normale.


Unghiul de inclinare al panourilor fotovoltaice

Chiar si in cazul unei orientari perfect sudice, eficienta panourilor poate fi diminuata din cauza unghiului de inclinare, un alt factor important in determinarea randamentului unei instalatii fotovoltaice. Unghiul de inclinare ideal al panourilor este cuprins intre 30 si 40 de grade. Nu toate acoperisurile caselor se incadreaza insa intre unghiurile ideale pentru sistemele fotovoltaice si in multe cazuri nu exista loc pentru amplasarea acestora la sol, prin urmare de aici incep sa apara primele si cele mai importante diminuari ale productiei solare.


Regiunea in care sunt montate panourile fotovoltaice

Chiar daca am presupune ca putem orienta in mod ideal doua sisteme fotovoltaice de aceeasi capacitate, vor aparea diferente semnificative de productie intre ele daca discutam de zone ale tarii diametral opuse. De exemplu un sistem fotovoltaic de 5 kWp, instalat in zona cea mai de sud a tarii, va produce in conditii optime pana la 6000 de kWh anual, cu aproximativ 800-1000 de kWh mai mult anual fata de un sistem montat in zona cea mai de nord a tarii. Diferentele intre zona de Est si zona de Vest a tarii nu sunt atat de mari, insa daca luam exemplul aceluiasi sistem de 5 kWp, plasat in zona Dobrogei, acesta poate produce pana la 6400 de kWh anual, o productie cu aproape 400 de kWh mai mare decat a aceluiasi sistem plasat in zona Aradului.


Temperatura la care functioneaza panourile fotovoltaice

Nu trebuie sa uitam un alt factor important in eficienta panourilor fotovoltaice, respectiv temperatura. Panourile fotovoltaice sunt relativ sensibile la modificarea temperaturii, iar cel mai mare impact negativ il au temperaturile ridicate. Eficienta panourilor este calculata pentru temperatura ambientala de 25 de grade Celsius, insa orice grad peste aceasta temperatura aduce cu sine o scadere cu 0.5% a eficientei panoului. Din acest motiv se poate pierde pana la 5% din puterea unui panou doar pentru ca temepratura exterioara are o valoare de 35 de grade Celsius, lucru frecvent in tara noastra pe timpul verii.


Exemple de calcule de eficienta pentru panourile fotovoltaice

Daca discutam despre exemple concrete, luate chiar din randurile miilor de clienti ai nostri, putem face un calcul al eficientei reale a unui sistem fotovoltaic pentru diferite scenarii de amplasare. Astfel, pentru un client din Giurgiu productia sistemului de 5 kWp este de pana la 7400 de kWh anual, in conditiile in care sistemul este orientat catre Sud si are o panta a acoperisului de 25 de grade. Daca panta acoperisului ar fi fost de 35 de grade, atunci productiei anuale li s-ar fi adaugat 100 de kWh. Putem asadar sa consideram pierderile pentru acest caz datorate inclinatiei acoperisului ca fiind in procent de 1.35%; la acestea se adauga pierderile anuale de 5% pe timpul verii. Astfel chiar si in cazul unei orientari ideale, inregistram pierderi din start.


Daca analizam o alta casa din aceeasi zona dar cu o orientare a acoperisului Est-Vest, constatam ca productia maxima posibila este de 6700 de kWh, ceea ce inseamna ca avem deja o pierdere insemnata de 10%, datorata orientarii. Daca luam in calcul si o eventuala umbrire partiala a doar 3 panouri din cele 14, se constata ca productia maxima scade pana la valoarea de 5800 de kWh, ceea ce reprezinta o scadere a productiei de inca 15%. Asadar nu putem sa comparam in mod direct doua sisteme fotovoltaice chiar daca ele sunt instalate in aceeasi zona.

Pentru un calcul fidel și cât mai aproape de realitate, înainte de instalarea panourilor, trebuie analizate toate aspectele care impactează eficiența panourilor fotovoltaice: regiunea în care este imobilul, modul de amplasare al imobilului în raport cu soarele, unghiul de înclinare al acoperișului și temperatura de afară.


Misiunea noastră este aceea de a scădea la minimum procentajul de posibile pierderi, maximizând eficiența sistemului de panouri fotovoltaice.


Pentru o investiție bună și corectă pe termen lung, încurajăm oamenii să apeleze la o firmă specializată în instalarea panourilor fotovoltaice care țin cont de particularitățile fiecărei locuințe, capabilă să ofere soluții optime care să conducă la maximizarea eficienței sistemului de panouri fotovoltaice, indiferent de condiții.


ROMSIR este sursa ta sigură și eficientă de energie verde!


Pentru mai multe detalii despre achiziționarea și instalarea sistemul potrivit de panouri fotovoltaice ne poți contacta la numărul de telefon 0371.23.12.42 sau pe e-mail la vanzari@romsir.ro.


ing. Radu Lungeanu


16,059 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page