top of page

ALEGEREA INSTALATORULUI
CASA VERDE 2023

Felicitări pentru depunerea proiectului Casa Verde pe platforma AFM!  

A sosit momentul selectării instalatorului ce va implementa proiectul dumneavoastră. Tinând cont de multitudinea de oferte și comunicări din piață, ne-am gândit că ar fi util să realizăm un scurt ghid care să vă simplifice alegerea. Selectarea instalatorului este decizia cea mai importantă de care va depinde instalarea și buna funcționare a sistemului fotovoltaic. 

Ce trebuie să aveți în vedere când selectați instalatorul? 

panouri fotovoltaice, sisteme fotovoltaice, energie regenerabila - ROMSIR

1

VALIDITATEA INSTALATORULUI

Asigurați-vă că instalatorul ales se află pe lista Administrației Fondului de Mediu ca instalator validat în cadrul programului Casa Verde 2023. Vom publica link-ul către pagina cu instalatorii validați aici.

panouri fotovoltaice, sisteme fotovoltaice, energie regenerabila - ROMSIR
panouri fotovoltaice, sisteme fotovoltaice, energie regenerabila - ROMSIR

2

EXPERIENȚA, CAPACITATEA TEHNICĂ ȘI FINANCIARĂ

Sunt multe firme cu experiență reală în instalarea sistemelor fotovoltaice în România, unele mai mari, altele mai mici. Au apărut, de asemenea, multe firme noi, înființate de 1-2 ani sau chiar mai puțin, ale căror promisiuni de marketing nu corespund cu cifrele lor reale. Se promovează în piață cu sute, mii de lucrări efectuate, zeci de echipe proprii cu personal calificat, lideri in domeniul energiei regenerabile si asa mai departe. 

Află dacă mesajele de marketing sunt reale!

Verifică istoricul firmei, accesând site-uri precum www.termene.ro sau mfinante.gov.ro

 

Urmăriți aici anul în care a fost înființată firma, cifra de afaceri anuală și numărul de angajați, indicatori reali ai capacității de montaj a firmei. Unei firme cu istoric de 1 an îi va fi foarte dificil să obțină finanțări bancare. Prin însuși modul de desfășurare a programului Casa Verde 2023 este esențială capacitatea financiară a instalatorului.

Cum decurge programul?

  • In urma aprobării AFM, beneficiarul achită doar contribuția proprie, iar instalatorul realizează lucrarea. In aceasta sesiune, se interzice expres prin Ghid încasarea sumei de 20.000 lei de la beneficiar până în momentul decontării.  

Dupa realizarea lucrarii, instalatorul depune documentatia de prosumator la operatorul de distributie si asteapta emiterea Certificatului de Racordare, proces care poate dura intre 3-12 saptamani, in unele cazuri chiar mai mult. Apoi, dupa ce primeste minim 10 certificate de racordare, instalatorul poate solicita decontarea la AFM intr-o anumita data prestabilita. Decontarea se realizeaza in maxim 60 zile.

  • Prin urmare, instalatorul trebuie să finanțeze suma de 20.000 lei pentru fiecare proiect realizat timp de 3-6 luni. Dacă cifra de afaceri a instalatorului vizat a fost, pentru anul trecut, de 1 - 2 milioane lei, devine clar ca are o capacitate de montaj de doar cateva zeci de sisteme.    

  • Fără resurse financiare fie proprii, fie bancare, montajul dvs. poate suferi întârzieri de luni de zile sau se va afla în imposibilitatea de a se realiza. Acest lucru se întâmplă deja pentru unii beneficiari din sesiunea Casa Verde 2021, deoarece o parte dintre instalatorii validați în această sesiune înca nu au încasat sumele depuse la decontare catre AFM, nu mai au resurse financiare și nu reușesc să finalizeze montajele la timp. 

Am acceptat transferul a sute de proiecte de la alti instalatori, având ca motiv principal blocajul financiar al instalatorului, solicitarea sumei de 20.000 lei in avans de la beneficiar pana la decontare, cresterea nejustificata a contributiei proprii, precum si intarzieri majore in implementarea proiectului

panouri fotovoltaice, sisteme fotovoltaice, energie regenerabila - ROMSIR

3

ECHIPAMENTE, MATERIALE ȘI SERVICII INCLUSE

Asigurați-vă că montajul se realizează cu echipamente și materiale de calitate, iar invertorul este acceptat de operatorul de distribuție din zona dumneavoastră. Echipele sunt contractate sau sunt angajati proprii? Este inclus dosarul de prosumator?

Când oferta sună prea bine ca să fie adevărată, de obicei devine mai scumpă în timp. Va trebui sa plătiți deplasarea echipei în cazul în care aveti nevoie de mentenanță? În cât timp va ajunge la dvs? La defectarea invertorului, acesta se va schimba în câteva zile din stoc sau se va trimite la producător în vederea reparării, lucru care poate dura câteva săptămâni, caz in care în care sistemul fotovoltaic nu va fi funcțional. 

panouri fotovoltaice, sisteme fotovoltaice, energie regenerabila - ROMSIR

4

FEEDBACK, PĂRERI ALE CLIENȚILOR

Căutați recenzii online sau păreri de la prieteni, rude, vecini care au instalat sisteme fotovoltaice. Sunt recenziile online pentru montaje finalizate sau doar pentru depunerea dosarelor in sesiunile anterioare? Sunt toate recenziile din ultimele 2 luni? In orice domeniu, exista clienti nemultumiti. Conteaza foarte mult care este ponderea acestora in total.  

DE CE SĂ ALEGI ROMSIR
CA INSTALATOR CASA VERDE 2023

De-a lungul timpului, ROMSIR a instalat și pus în funcțiune peste 8000 de sisteme fotovoltaice în toată țara, din care peste 5000 finantate de catre AFM prin programul Casa Verde, sesiunile 2019 si 2021.  

Am implementat deja peste 90% din proiectele Casa Verde 2021 aprobate.  Cu o capacitate de montaj de peste 1000 de sisteme fotovoltaice rezidentiale pe luna, cu echipe proprii, suntem pregatiti sa demaram instalarile prompt pentru proiectele din programul Casa Verde 2023, imediat ce sunt aprobate. 

Istoria de afaceri începută încă din 1994, în prezent cu o cifra de afaceri de peste 20 milioane de euro, este un alt argument care să vă asigure liniștea că veți avea un sistem fotovoltaic corect dimensionat și instalat, de o echipa serioasă și profesionistă.  

Credibilitatea se manifestă prin transparență. Tocmai de aceea am publicat pe pagina noastră de PORTOFOLIU harta live cu montajele noastre. Cereți păreri sincere de la vecinii care au instalat cu ROMSIR.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau Instagram. Aici publicăm săptămânal serialul nostru, “Din montajele săptămânii trecute”, în care sunt ilustrate o parte din montajele realizate.  

 

Indiferent de alegerea dvs, vă dorim multe zile cu soare! 

bottom of page